• vrijdag 13 oktober 2023

Uitstap leerlingen Latijn naar voorstelling Metamorfosen

Vrijdag 6 oktober gingen de leerlingen Latijn van het 3de, 4de, 5de en 6de middelbaar samen naar Antwerpen om een voorstelling over de Metamorfosen van Ovidius bij te wonen. De voorstelling werd georganiseerd door het Nederlands Klassiek Verbond en werd voorgebracht door docent Latijn en verhalenverteller Paul Groos.

De leerlingen vonden dit een interessante voorstelling. "Groos staat alleen op het podium, maar de manier waarop hij bij verschillende personages telkens een andere stem gebruikt, houdt het boeiend. Daarom was dit een toffe activiteit. Zeker het kijken waard!"

Maar wat zijn ‘de Metamorfoses’ en hoe zitten de voorstellingen ineen?

Metamorfoses

‘De Metamorfosen’ bestaat uit 15 boeken met Griekse, mythologische verhalen en is geschreven door de Romeinse dichter Ovidius. In elk verhaal vindt er telkens minstens één (gedaante)verandering plaats.

Een voorbeeld is het verhaal over de metamorfose van Callisto. Callisto was een van de nimfen van Artemis, de godin van de jacht, de vrouwen en de maan. Toen Callisto op een dag na het jagen uitrustte in een bos, ontmoette ze Zeus, de oppergod, die zich had vermomd. Ze raakte zwanger van hem. Hera, godin van het huwelijk en de vruchtbaarheid én Zeus’ echtgenote, kwam achter het bedrog van Zeus. Als wraak veranderde ze bij de geboorte van het kind van Callisto, Callisto zelf in een berin. Toen jaren later het kind groot geworden was en tijdens de jacht de berin wilde doden, greep Zeus in. Zowel Callisto al haar kind kregen een plaats tussen de sterren als de Grote en Kleine Beer.

Paul Groos en zijn voorstellingen

Verhalenverteller Paul Groos houdt van verhalen die al een tijdje meegaan en steeds weer worden doorverteld. Naast verteller is hij ook docent Latijn en Grieks. Dat verklaart zijn interesse in de boeken van Ovidius. Als verhaalverteller probeert hij het verhaal te vertellen zoals hij het zelf het liefste hoort: interessant, spannend, humoristisch en met een knipoog naar het heden.

Benieuwd naar ander nieuws?